NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Oblečenie z Merino vlny – vlastnosti a starostlivosť o Merino vlnu

Oblečenie z Merino vlny – vlastnosti a starostlivosť o Merino vlnu
Čo je Merino vlna? Aké vlastnosti na nej oceníte a nenájdete na inom materiáli? Poďte zistiť, prečo je skvelé kúpiť si nejaký kúsok oblečenia z Merino vlny.

Čo je to vlastne Merino vlna? Ide o prírodný materiál s výbornými termoregulačnými vlastnosťami. Základný poznatok: Merino vlna v lete chladí a v zime hreje. Ale zvláda toho oveľa viac, tak si poďme spolu prejsť, aké benefity nám Merino vlna prináša.

Historická exkurzia

Merino vlna je veľmi jemná vlna získaná z druhu domácej ovce zvanej merino. Ovce merino najprv žili na území dnešného Maroka v severnej Afrike, v období stredoveku sa dostali do Španielska, kde bola Merino vlna spracovávaná až do konca 18. storočia, než došlo k rozšíreniu oviec merino do ďalších krajín, najmä do Austrálie a na Nový Zéland.

Merino vlna je úplne prírodný materiál, ktorého použitie príliš nezaťažuje svet okolo nás. Na rozdiel od syntetických vlákien, ktoré prešli skúškou času a desaťročí, sa Merino vlna rozloží. A aby bolo používanie Merino vlny ešte šetrnejšie k životnému prostrediu, snažia sa poprední výrobcovia znížiť dopad ich spracovania na životné prostredie.

Merino do zimy alebo na leto?

Dnes sa prevažná väčšina vlny Merino na svete vyrába na južnej pologuli, kde sa ovce musia stretávať s najrôznejšími klimatickými podmienkami. Nebolo to pre nich vôbec jednoduché. Napríklad v južných Alpách na Novom Zélande stúpa ortuť teplomerov v lete na viac ako 30 stupňov a v zime klesá hlboko pod nulu. Vlna z jemných vlnených vlákien chráni ovce pred divokými živlami, kedy výborne dýcha v horúcich dňoch a skvele izoluje počas mrazivých dní.

Skvelé termoregulačné vlastnosti jemných merino vlákien sa prenášajú aj na oblečenie, ktoré nosíme. Merino vlna zadržuje alebo uvoľňuje teplo podľa okolitých podmienok, takže v lete nás zvládne chladiť, zatiaľ čo v zime nás naopak hreje.

Aké ďalšie výhody v sebe Merino vlna skrýva?

Ako už bolo vyššie spomenuté, Merino vlna je výborne priedušná. Počas slnečných dní oceníte okrem priedušnosti a termoregulačných vlastností aj ochranu pred UVA a UVB žiarením, ktorú vám Merino poskytne.

Keď sa ku koncu letného dňa rozhodnete ísť opekať špekáčiky nad ohňom, môžete byť bez obáv. Vlákna Merino totiž majú prirodzenú odolnosť voči žiare, takže vás neohrozí každá malá iskrička, ktorá z ohňa vyletí.

Pokiaľ sa bojíte o svoje okolie kvôli zápachu po náročnom dni plnom aktivít, vypustite to z hlavy. Vlna do seba absorbuje nepríjemný zápach, ktorý nepustí von. Oblečenie z Merino vlny nemusíte preto prať tak často ako oblečenie syntetické. Merino stačí dobre vyvetrať a môžete ho zase použiť.

Ďalšou skvelou vlastnosťou je schopnosť Merina odvádzať a absorbovať vlhkosť. Merino vlákno odvedie pot z vašej pokožky a prenesie ho na povrch tkaniny, z ktorého sa rýchlejšie vyparí. Navyše dokáže Merino absorbovať vodu až do výšky 35 % vlastnej hmotnosti, ale napriek tomu sa vám nebude zdať ako mokré. To všetko zvládne aj za vyššej vlhkosti, čo výrazne presahuje syntetické materiály.

Keď už sme pri tej vlhkosti, je dôležité spomenúť, že Merino vlna hreje, aj keď je mokrá. Keď sa pri svojej aktivite intenzívne spotíte, určite vám nebude taká zima ako v čisto syntetickom materiáli.

A skvelou správou pre alergikov je aj fakt, že Merino vlna je hypoalergénna.

Bude sa vám Merino dobre nosiť?

Merino vlna je extrémne pohodlná a príjemná na dotyk. Skladá sa z extrémne jemných vlákien s hrúbkou nepresahujúcou 24 mikrónov. U tých najtenších môže merať iba 11 mikrónov. Pre vaše porovnanie, ľudský vlas má hrúbku asi 50 mikrónov. Pri porovnaní týchto dvoch údajov nám je asi jasné, že Merino oblečenie dráždi pokožku len minimálne, nehryzie a ani neškriabe.

Hoci sú vlákna tenké, majú neuveriteľnú výdrž vďaka svojej vnútornej štruktúre. Merino vlákna sú vysoko pružné a odolné. Dokážu sa natiahnuť až o 30 % bez toho, aby došlo k ich poškodeniu. Vlákno samo potom dokáže kompenzovať cca až 2/3 pretiahnutia.

Kam si Merino obliecť?

Merino je vhodné na širokú škálu aktivít, ale ideálne sa hodí na nenáročné až stredne náročné aktivity, ako sú napr. turistika, lezenie, Via Ferraty. V chladnejších podmienkach sa hodí aj na pomalšie a dlhšie túry na skialpoch, pri lyžovaní alebo vysokohorskej turistike.

Pri vysoko intenzívnych aktivitách je najlepšie, pokiaľ je Merino vlna kombinovaná s iným materiálom. Syntetické materiály totiž neabsorbujú toľko vlhkosti, a teda rýchlejšie odvádzajú pot aj schnú. Pri behu tak môžete oceniť napr. kombináciu Merino vlny a tencela, ktorý má chladivý efekt. Túto kombináciu poskytuje tričko Devold Running Merino 130 T-Shirt, ktoré je skvelým kúskom na behanie v horúcom počasí.

Devold Running Merino 130 T-Shirt

Aké oblečenie z Merina si zaobstarať?

Merino vlna sa používa na výrobu rôzneho druhu oblečenia. Z Merina môžete nájsť tričká, mikiny, izolačné bundy, ale aj ponožky a spodnú bielizeň. V letných dňoch oceníte skôr oblečenie s gramážou materiálu od 120 do 150 g/m2. V zime vás viac zahreje oblečenie s gramážou okolo 200 g/m2.

Ak by ste sa rozhodli zaobstarať si mikinu alebo bundu z Merino vlny, je dôležité si uvedomiť, že také kúsky oblečenia budú o niečo ťažšie a objemnejšie ako zo syntetických materiálov. Na druhú stranu ale skvele dýchajú a izolujú aj při navlhnutí. Merino vlnu okrem iného používa ako izoláciu vo svojich bundách špičková značka Ortovox, napr. v tomto kúsku Ortovox Swisswool Piz Boe Jacket.

Ortovox Swisswool Piz Boe Jacket

V našom výbere môžete nájsť aj super funkčnú a technicky vyladenú mikinu akou je Aclima WarmWool Hood Sweater Zip. Keď už sme u tej nórskej Aclimy, treba podotknúť, že u tejto značky sa jedná o vysoko funkčné produkty, z ktorých niektoré používa aj nórska armáda. Niekomu môžu tričká ako Aclima WoolNet Crew Neck pripadať vtipné, ale je pravdou, že toto tričko dokáže splniť vaše najnáročnejšie požiadavky.

Aclima WoolNet Crew Neck

Aclima WarmWool Hood Sweater Zip

Starostlivosť o Merino vlnu

Pokiaľ chceme svoje oblečenie z Merino vlny udržať v skvelom a funkčnom stave čo najdlhšie, musíme mu venovať určitú starostlivosť. Merino vlna sa dá prať v práčke, ale treba sa riadiť štítkami na oblečení. Na pranie je nutné používať šetrné pracie prostriedky, ideálne priamo na pranie vlny ako napr. prací gél na vlnu Biowash. Hlavné je nezabudnúť, že sa na pranie nesmie používať aviváže ani bielidlá a oblečenie nedávajte do sušičky. Nechajte oblečenie uschnúť rozvesené. Pokiaľ by ste chceli Merino vlnu žehliť, čo skôr nie je potrebné, je dôležité otočiť bielizeň naruby a nastaviť nízku teplotu s programom na vlnu.

Ak si nie ste istí, ako sa starať o svoju termobielizeň aj z iných materiálov, prečítajte si náš starší článok Ako sa správne starať o termoprádlo?, kde vám poradíme.

Značky v našej ponuke, ktoré sa zameriavajú na používanie Merino vlny, sú predovšetkým Aclima, Devold a Ortovox.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.