NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Kempovanie a turistika s deťmi: Aké outdoor vybavenie vám spríjemní pobyt v prírode ?

Kempovanie a turistika s deťmi: Aké outdoor vybavenie vám spríjemní pobyt v prírode ?
Turistika a kempovanie s deťmi si vyžaduje dobré plánovanie. Ako sa na ňu pripraviť, a aké outdoor vybavenie si so sebou zbaliť? Poradíme vám.

Čo zbaliť na stanovačku s deťmi? Poriadne sa pripravte!

Turistika a kempovanie s deťmi predstavujú ideálne spôsoby, ako stráviť spoločný čas, oddýchnuť si od ruchov veľkomesta a načerpať kopu zábavných a originálnych zážitkov. Na čas strávený v prírode sa však potrebujete dobre vystrojiť. 

Vybavenie na kemping

Okrem must-have kemping potrieb vecí ako sú rodinný stan (v prípade stanovania), samonafukovacia karimatka, páperový spacák, či kempingový nábytok, by ste si mali zobrať aj menšie outdoorové vybavenie. Či už ste sa rozhodli pre dobrodružstvo v stane, alebo pre jednoduché autokempovanie, outdoorové doplnky na turistiku sa zaručene môžu hodiť.

Pripravili sme zoznam vychytávok na kemping, ktoré vám môže kempingové dobrodružstvá s deťmi uľahčiť:

Jedlo na turistiku

Ak sa chystáte na turistiku alebo kemping s malými členmi rodiny, nevyhnutnosťou, ktorá by v batohu nemala chýbať, je jedlo na turistiku. V závislosti od veku môžete zobrať rôzne maškrty, ktoré budú „úplatkami“ pre vaše deti, keď začnú strácať motiváciu:

  • Hroznový cukor
  • Ovocné pochutiny (zdravé a obľúbené lyofilizované ovocie)
  • Musli tyčinky
  • Kukuričné chrumky
  • Keksíky, ktoré nie sú v čokoláde (roztopila by sa)
  • Gumené medvedíky alebo lízatká
  • Adventure Menu (aj pre deti)

 

Náhradné outdoor oblečenie

Deti sa zašpinia bez ohľadu na to, kde sú. Keď sa k tomu ale pridá les, rybníky, zbieranie kvetov a rastlín, môžete si byť takmer istí, že skončia pokrytý špinou až za ušami. V prírode to nevadí, dajte však pozor na to, aby boli v suchu, a nehrozilo im prechladnutie. Mokré nohy sú náchylné na chorobu, preto by malo byť prioritou udržať ich v suchu. Navyše, v  lese môže byť aj počas letných dní v noci nízka teplota. Zabaľte preto deťom o jeden náhradný kus oblečenia z každého druhu navyše, aby ste si boli istí, že si v prípade potreby bez problémov poradíte.

Okrem vhodného detského oblečenia na turistiku odporúčame myslieť aj na viacero druhov obuvi. Pri náročnejších túrach, kedy terén predstavuje isté riziko, je nevyhnutné deťom zabezpečiť pevnú turistickú obuv. Detské turistické topánky by ideálne mali byť vysoké, nakoľko nohe poskytujú väčšiu stabilitu a zabezpečenie. Naopak, pri jednoduchších prechádzkach alebo počas behania okolo stanu, doprajte deťom voľnosť v detských sandáloch s pevnou špicou, ktoré nohu vetrajú a zároveň ju držia pevne v bezpečí.

Kempingová lampa, baterky a čelovky

Baterky a svietidlá sú ďalšou užitočnou pomôckou na kemping. Deti sa často boja tmy, vďaka kempingovej lampe pre nich však stanovanie alebo kempovanie bude príjemnejšie. Navyše sa pri ich svetle môžete zahrať spoločenské hry.

Najjednoduchší spôsob, ako vidieť v tme a mať voľné ruky, je použiť čelovku. Čelovky sa dodávajú vo veľkostiach pre dospelých aj deti. Sú skvelým bezpečnostným prvkom a spôsobom, ako mať vždy ľahký zdroj svetla.

Čelovky Petzl patria medzi najobľúbenejšie čelovky v našej ponuke. Sú vhodné na široké spektrum outdoorových aktivít od bežných outdoorových výchadzok až po vysokohorské výstupy či rôzne športové aktivity.

Pripravte sa však na to, že svetlo bude priťahovať otravné mole a ploštice. Pokúste sa vypnúť baterku predtým, ako vstúpite do stanu, a pred opätovným zapnutím svetla stan zapnite, aby ste sa vyhli hmyzu.

Moskytiéra

Aby ste sa vyhli vyššiemu spomínanému hmyzu, odporúčame zobrať si so sebou aj moskytiéru, ktorá vás pred hmyzom ochráni. Moskytiéra je sieťovina, ktorú si umiestnite nad  posteľ, podložku na spanie alebo matrac pri trekingu, cestovaní a kempovaní v divočine. 

Zabezpečíte si tak istotu, že vás v noci žiadny otravný hmyz nedoštípe a deti sa nebudú musieť báť stretu s nepríjemnými chrobákmi alebo lietajúcimi potvorami.

 

Kempingový riad

Keď sa na turistiku vyberú dospeláci, je im často jedno, čo budú jesť – nabalia si paštéku, rožky, a ide sa. S deťmi je to však iné. Deti potrebujú teplú stravu, ktorá ich zahreje a dodá im energiu. Taktiež im určite dobre padne teplý čajík, keď sa pomaly vonku ochladzuje a slnko zapadá.

Nezabudnite preto na kempingovú výbavu na varenie: zbaľte si kempingový plynový varič, kempingový príbor, aj nejaké taniere a poháre. Rodičia taktiež ocenia termosku na udržanie teplej kávy alebo čaju po dlhej noci strašidelných príbehov a spánku v stane s deťmi.
Kempingový plynový varič Jetboil sa o jedlo, polievku alebo kávu postará za minimum času. Vodu dokáže uvariť za 100 sekúnd. Je tak ideálnou možnosťou pre rodiny s malými deťmi, na ktoré treba pri stanovačke často dávať pozor.

Lekárnička prvej pomoci

Pri kempovaní alebo turistike s deťmi by ste nemali z domu odísť bez základných pomôcok, ktoré poslúžia v prípade drobného úrazu a zotrú slzičky z detskej tváre. Môžete si buď kúpiť hotovú lekárničku, alebo si ju môžete vyrobiť doma a vložiť obsah do opakovane použiteľného vrecka. Tu sú odporúčania pre vašu súpravu:

  • Pinzeta na triesky
  • Vodotesné leukoplasty
  • Dezinfekčný sprej (alebo obrúsky) na drobné poranenia
  • Gáza a obväzový zábal
  • Krém alebo tabletka na alergiu
  • Ibuprofen
  • Pochúťka pre pacienta (lízanka, gumené medvedíky, akákoľvek pochúťka, vďaka ktorej sa vaše dieťa usmieva)

Lekárnička Ortovox First Aid Roll Doc

Zabavte sa v prírode

Pešia turistika je skvelý spôsob, ako tráviť čas so svojimi deťmi a učiť ich o prírode, ale môže to byť náročné, ak nemáte to správne outdoorové vybavenie. Vždy si vezmite viac občerstvenia, ako si myslíte, že budete potrebovať, veľa vody, opaľovací krém, repelent proti hmyzu a správny druh obuvi.

Ak si vaše dieťa nosí vlastné zásoby, uistite sa, že jeho batoh nie je príliš ťažký a správne mu sedí. So správnym rodinným turistickým vybavením sa budete menej starať o drobné detaily a budete sa môcť sústrediť na skvelé rodinné spomienky na turistiku.

Zadovážte si všetko potrebné na Outdoorlive.sk a strávte nezabudnuteľné chvíle v obklopení vašich najbližších, na ktoré budú s radosťou spomínať aj vaši drobci.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.