NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Ako vybrať kolieskové inline korčule: Tieto rady vám uľahčia výber

Ako vybrať kolieskové inline korčule: Tieto rady vám uľahčia výber
Ako si správne vybrať inline korčule? Prečítajte si náš návod spolu s tipmi na konkrétne modely, ktoré sa oplatia.

Ako vybrať kolieskové korčule?

Zvážte, kde ich budete využívať

Vyberte si typ inline korčúľ, ktoré vyhovujú vašim potrebám a požiadavkám. Najbežnejšie typy inline korčulí sú fitness rekreačné korčule, freestyle korčule či hokejové inline korčule, pričom každý štýl poskytuje najlepší výkon pre konkrétny typ korčuľovania.

Fitness inline korčule sú najbežnejšie, ktoré nájdete. Väčšinou majú štyri kolieska a gumenú brzdu vzadu. Sú vhodnou voľbou pre začiatočníkov alebo rekreačných športovcov.

Freestyle korčule sú primárne určené na triky a skoky. Vlastnosti, podľa ktorých spoznáte tento druh, sú tuhý skelet, krátky a pevný rám a menšie kolieska.

Hokejové inline korčule majú štyri malé kolieska a nemajú brzdu. Zvyčajne sú ťažšie ako štandardné a vyrobené z veľmi pevného materiálu. Dajú sa použiť na rekreačné korčuľovanie, ale kvôli vyššej hmotnosti a zvyčajne vyššej cene sa najčastejšie používajú na pouličný hokej.

Kolieskové korčule podľa skúseností a veku

Ak s korčuľovaním len začínate, alebo ste len príležitostným milovníkom tejto činnosti, mali by vám plne postačovať korčule s priemerom 80 mm.

V prípade, že je vaše korčuľovanie na pokročilejšej úrovni, mali by ste siahnuť po korčuliach s priemerom minimálne 84 mm. 

Na trhu nájdete množstvo dámskych kolieskových korčúľ aj pánskych kolieskových korčúľ, každé s inými priemermi a vlastnosťami. Prezrite si pár horúcich tipov z našej ponuky.

Tipy na dámske kolieskové korčule

Dámske kolieskové korčule Spokey PRETO

Tieto kolieskové korčule si obľúbia začiatočníčky, ale aj skúsené korčuliarky. Korčule majú špeciálnu anatomickú vložku, ktorá zachováva najvyšší komfort pre chodidlá. 

Ložiská korčúľ ABEC7 Carbon sú z uhlíkovej ocele a určujú plynulosť točenia koliesok a dosiahnutú rýchlosť. Priemer koliesok je 84 mm a sú vyrobené z odolného polyuretánu s tvrdosťou 82A, ktorý je optimálny pre rekreačnú jazdu.

Dámske kolieskové korčule

Dámske kolieskové korčule Rollerblade Sirio 90W

Inline korčule Rollerblade Sirio sú vhodné pre stredne pokročilé korčuliarky, ktorým záleží na kvalite a pohodlí. Korčule zaisťujú stabilnú konštrukciu spolu s polstrovanou vnútornou topánkou a funkčným, priedušným sieťovaným materiálom. 

Hliníkový rám Twinblade zaisťuje lepší výkon, efektívnejší prenos sily a dlhšiu životnosť. Výkonné kolieska Rollerblade majú priemer 90 mm, mäkkosť koliesok je 84A a ložiská ponúkajú SG7 pre vyššiu rýchlosť a dlhšiu životnosť.

Tipy na pánske kolieskové korčule

Pánske kolieskové korčule Rollerblade Sirio 80

Rollerblade Sirio 80 sú skvelým modelom pre začínajúcich a rekreačných korčuliarov, ktorí hľadajú kvalitné a pevné korčule. Pohodlné nosenie a vynikajúcu bočnú oporu zaisťuje stabilná konštrukcia spolu s polstrovanou vnútornou topánkou a funkčným, priedušným sieťovaným materiálom. 

Hliníkový rám Twinblade zaisťuje lepší výkon, efektívnejší prenos sily a dlhšiu životnosť. Korčule disponujú výkonnými kolieskami Rollerblade 80 mm, ktoré majú mäkkosť 82A. Ložiská korčúľ SG5 ponúkajú menšie opotrebovanie a miernu rýchlosť. Korčule je možné rozšíriť na priemer 84 mm pre vyššiu rýchlosť.

Pánske kolieskové korčule Sirio

Pánske kolieskové korčule Spokey PRETO

Kolieskové korčule Spokey PRETO sú pripravené pre začiatočníkov aj skúsených korčuliarov. Korčule majú špeciálnu anatomickú vložku, ktorá zachováva najvyšší komfort pre chodidlá. 

Ložiská z uhlíkovej ocele, určujú plynulosť točenia koliesok a dosiahnutú rýchlosť. Kolieska s veľkosťou 84 mm sú vyrobené z odolného polyuretánu (PU) s tvrdosťou 82A. Vďaka kvalitným ložiskám je ich pohyb plynulý.

Ako vybrať detské kolieskové korčule

Detské kolieskové korčule sa čiastočne líšia od dámskych či pánskych modelov. Pri výbere kolieskových korčúľ pre deti sa preto zamerajte na tieto oblasti:

  • Nastaviteľný podvozok

Keďže deti neustále rastú, je potrebné vybrať korčule s nastaviteľným podvozkom, ktorý môžete upraviť v niektorých prípadoch až o 6 čísiel. Takéto korčule vašim deťom vydržia dlhšie a budú vyrastať spolu s nimi.

  • Menší priemer koliesok

Detské kolieskové korčule by mali mať menšie kolieska ako dámske či pánske kolieskové korčule Vyberte také, ktoré majú priemer od 72 do 76 mm.

  • Mäkšie kolieska

Pri deťoch taktiež siahnite po mäkších kolieskach, ktoré tlmia vibrácie a dopady. To im zaručí pokojnejšiu a bezpečnejšiu jazdu, vďaka ktorej si korčuliarske začiatky hravo obľúbia.

  • Nižšia trieda ložísk

Ložiská by rovnako ako v prípade koliesok mali byť menšie. Vyberajte medzi ložiskami ABEC 3, 5 alebo 7, ktoré sú pre deti bezpečné aj pohodlné zároveň.

Tipy na detské kolieskové korčule

Detské kolieskové korčule Spokey Freespo Kids

Korčule sú najlepšou voľbou na výučbu, ale aj zdokonaľovanie jazdy na korčuliach. Konštrukcia korčúľ umožňuje presné manévrovanie a zatáčanie počas jazdy a zároveň znižuje riziko zranenia, pretože tesne obopína nohu a zabraňuje pohybom chodidla. Samozrejmosťou je regulácia veľkosti, čo je vynikajúce riešenie pre tých, ktorí stále rastú aj pre tých, ktorí majú veľkosť „na rozhraní“. 

Korčule majú znížené ťažisko, čo poskytuje väčšiu stabilitu a kontrolu korčúľ. Podvozok korčúľ je vyrobený z eloxovaného hliníka, ktorý zvyšuje odolnosť voči mechanickému poškodeniu, korózií, či vplyvom počasia. Kolieska sú vyrobené z odolného PU s tvrdosťou 85A, a sú tak optimálne pre rekreačnú jazdu. Ložiská ABEC7 Carbon poskytujú dlhú životnosť a vysokú rýchlosť.

Detské kolieskové korčule Spokey

Detské kolieskové korčule Spokey TONY

Korčule Spokey TONY sú vhodné pre deti s váhou do 60 kg. Vďaka možnosti regulácie tieto korčule rastú zarovno s nohou dieťaťa. Trojitý systém zapínania: šnúrky, suchý zips a dvojitá spona zaručujú nielen optimálne prispôsobenie nohám, ale predovšetkým najvyššiu úroveň bezpečnosti.

Korčule disponujú hliníkovým podvozkom, ktorý zaručuje dlhú životnosť. Kolieska sú vyrobené z odolného PU s tvrdosťou 82A, ktorý je optimálny pre rekreačnú jazdu. Kolieska sú vyrobené z ložiska ABEC7 Carbon poskytujú dlhú životnosť a vysokú rýchlosť.

Nezabudnite na chrániče na kolieskové korčule

Pri výbere kvalitných kolieskových korčúľ nezabudnite ani na vybavenie, ktoré vám pri športe zaistí bezpečnosť a pohodlie. Najmä v prípade, že s korčuľovaním ešte len začínate, alebo vyberáte korčule pre svoje deti, odporúčame zabezpečiť spolu s nimi aj chrániče na korčule či prilbu.

Chrániče na korčule Spokey

Výber správnych inline korčulí pre začiatočníkov, mierne pokročilých, či skúsených korčuliarov môže byť niekedy náročná úloha. Riaďte sa našim návodom a vyberte si z ponuky Outdoorlive.sk také kolieskové korčule, ktoré naplnia vaše potreby a prinesú vám zaručenú kvalitu a pohodlie.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.