NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Paddleboardy a nafukovacie člny: Bavte sa toto leto na vode

Paddleboardy a nafukovacie člny: Bavte sa toto leto na vode
Letné obdobie si priam pýta, aby sme ho strávili pri vode. Doprajte si zábavu na paddleboardoch alebo nafukovacích člnoch a užite si aj vy leto naplno.

Čo sú paddleboardy a prečo ich vyskúšať?

Paddleboarding je jedným z najobľúbenejších vodných športov. Vďaka nemu si precvičíte celé telo a zažijete príjemný relax v strede vody. Najpopulárnejším typom paddleboardu sú dnes nafukovacie SUP dosky (stand-up paddle). Tieto dosky sú vyrobené z odolného PVC s technológiou na vytvorenie vzduchového jadra. Po nafúknutí pumpou sú pevné a stabilné. Navyše sú prenosné, odolné a zvládnu aj drsné vodné prostredie.

Stand up paddleboarding je určený pre ľudí všetkých vekových kategórií a zvládne ho naozaj každý. Široká plocha na státie pomáha udržať dosku rovno na vode a vyžaduje len trochu cviku, aby ste sa dosku naučili ovládať. Navyše ide o skvelé cvičenie, ktoré posilňuje vaše brušné svaly, chrbtové svaly, nohy aj ramená.

Ďalším benefitom, ktorý poskytujú nafukovacie paddleboardy, je ich jednoduché uskladnenie. Po ich použití ich stačí ľahko vyfúknuť, zrolovať a odložiť.

Ako si vybrať paddleboard?

Nájdenie správneho paddleboardu môže byť prvým krokom k úspechu, ktorý vám zaručí zábavné a výnimočné zážitky.

Paddleboardy nájdete v rôznych dĺžkach, šírkach, hrúbkach a konštrukciách. Pred výberom požadovaného typu paddleboardu najprv zvážte dve veci: hmotnosť a šírku. Väčšina dosiek uvádza nosnosť, takže viete, koľko unesie. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje stabilitu, je šírka dosky. Čím je doska širšia, tým bude stabilnejšia. Užšia doska je zase schopná dosahovať vyššiu rýchlosť.

Vyberte si zo širokej ponuky paddleboardov a výbavy

Ak si chcete vyskúšať túto zábavnú vodnú aktivitu, vyberte si zo širokej ponuky paddleboardov, ktoré u nás nájdete. Okrem samotných paddleboardov u nás dostanete aj potrebné príslušenstvo, ako napríklad klasické i elektrické pumpy na paddleboardy, ale aj bezpečnostné záchranné vesty, ktoré sa pri vodných aktivitách zídu.

Obľúbené značky paddleboardov

Na trhu možno nájsť rôzne značky paddleboardov, pričom medzi obľúbené a často vyhľadávané patria napríklad Aqua Marina, Hydro Force či Zray. Ide o produkty vysokej kvality, ktoré zabezpečujú stabilitu aj v nepokojnej vode.

Vyskúšajte aj nafukovacie člny

Neláka vás paddleboarding? V tom prípade môže byť pre vás tou pravou možnosťou nafukovací čln. Ak sa chcete s ostatnými podeliť o zážitky z vody, alebo nerušene oddychovať a chytať ryby v strede jazera, nafukovací čln vás dostane.

Nafukovací čln je ľahký, skonštruovaný z flexibilných hadíc, ktoré obsahujú stlačený plyn. Rúry sú vyrobené z pogumovaných syntetických tkanín, ako je PVC a polyuretán.

Nafukovacie člny sú určené na rekreačné využitie a ponúkajú jednoduché skladovanie. Vďaka tomu sú skvelou voľbou pre kemperov na letnú rekreáciu pri jazere a plavby po rieke. Nielenže sú cenovo výhodné, ale ponúkajú aj výkon a spoľahlivosť.

Ak teda radšej preferujete pokojný oddych v strede jazera v spoločnosti vašich najbližších, prezrite si ponuku nafukovacích člnov.

Čln alebo nafukovací kajak? Záleží, do akých vôd sa vyberiete

Pri rozhodovaní medzi člnom alebo kajakom by ste sa mali zamerať na jeho účel. Ak hľadáte plavidlo na spestrenie chvíľ na dovolenke, alebo na priehrade v okolí, postačovať vám bude celonafukovací model. Ak sa však chystáte na náročnejšie a adrenalínovejšie aktivity, ako napríklad splav divokých riek, mali by ste sa popozerať po modeloch ako kajaky či kanoe.

Nafukovací čln s motorom alebo bez? V čom sa líšia?

Rovnako ako pri rozhodovaní medzi člnom a nafukovacím kajakom, aj voľba člnu s motorom alebo bez závisí od toho, na čo čln chcete používať. Ak sa chystáte na malú vodnú plochu a hľadáte len jednoduchú formu relaxu, postačovať vám bude obyčajný nafukovací čln bez motoru. Ak ale túžite po prekonávaní väčších vzdialeností v náročnejších podmienkach, zadovážte si spolu s člnom aj elektrický motor.

Výber člnu podľa počtu osôb

Počet osôb je tiež dôležitým faktorom pri výbere správneho člnu na vaše dobrodružstvá. Všímajte si dobre nosnosť, ktorú zvládne plavidlo uniesť, a nezabudnite okrem váhy osôb počítať aj s váhou nákladu, ktorý si so sebou zoberiete.

Nafukovací čln pre 2 osoby

Pre dve osoby by vám mal postačovať čln s maximálnou nosnosťou 185-200 kg. Vybrať si môžete napríklad tento nafukovací čln s motorom, ktorý je ideálny do pokojnej vody či zátoky a na vode je veľmi pohodlný a bezpečný.

Nafukovací čln pre 4 osoby

Člny pre 3 až 4 osoby by mali mať nosnosť okolo 380 kg. Unesú tak troch dospelých s dieťaťom, alebo dvoch dospelých s dvoma deťmi. Vhodnou voľbou môže byť napríklad čln Aqua Marine Classic, ktorý disponuje veľkým priestorom a ponúka skvelý výkon.

Skladovanie a údržba výbavy pre vodné športy

Nezabudnite ani na dôkladnú starostlivosť o vašu vodnú výbavu. Po použití člnu či paddleboardu ho dobre umyte od kamienkov, piesku a iných nečistôt, ktoré by mohli spôsobiť problémy pri skladaní. Svoje plavidlo skladujte na mieste, kde sa k nemu nedostanú hlodavce, ktoré by ho mohli rozhrýzť a tým poškodiť.

Bavte sa na vode

Užite si leto a vodu naplno a premeňte vaše chvíle pri vode na nezabudnuteľné zážitky.

Na Outdoorlive SK nájdete všetko, čo k tomu potrebujete.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.