NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Čo je Via Ferrata a prečo ju vyskúšať?

Čo je Via Ferrata a prečo ju vyskúšať?
Počúvate z každej strany pojem „Via Ferrata“, ale neviete, o čo presne ide? Zistite, čo sa pod týmto výrazom skrýva a prečo je medzi ľuďmi tak obľúbený.

Čo je Via Ferrata?

Tento výraz pochádza z taliančiny a doslova znamená „železná cesta“. Ide o cestu pomedzi horskú stenu vybavenú oceľovými lanami, priečkami a rebríkmi. Sú natrvalo pripevnené k úbočiu hory, čo vám umožňuje prístup na hrebene a vrcholy, na ktoré by inak bolo náročné dostať sa.

Táto aktivita zahŕňa stúpanie po strmých horských cestách a predstavuje vzrušujúcu a zábavnú skúšku pred extrémnejším horolezectvom alebo alpinizmom. Ponúka však menšie riziko, preto je vhodná pre všetkých, ktorí si ešte potrebujú čo-to natrénovať a dodať trochu sebadôvery.

Prečo skúsiť Via Ferraty?

Pretože Via Ferraty vám odomknú zážitky, ktoré by ste pri bežnej turistike nikdy neobjavili. Ferraty vás donútia vystúpiť z komfortnej zóny, prekonať strach a pocit zlyhania, a doplnia vám úžasnú dávku adrenalínu. Vďaka nim odídete domov so vzrušujúcim horolezeckým zážitkom, o ktorom budete chcieť každému rozprávať, a ktorý budete chcieť čoraz viac objavovať.

Aká výstroj na Ferratu vám nesmie chýbať?

 

  • Horolezecké prilby pre ochranu hlavy

Napriek tomu, že cesty ferratami nepredstavujú také nebezpečie ako klasické horolezectvo, je potrebná kvalitná výbava, ktorá vám uľahčí turistiku a pomôže cítiť sa bezpečne. Vybavenie potrebné na Via Ferratu je pomerne jednoduché a nie je obzvlášť drahé. Potrebovať budete ochrannú prilbu na hlavu, ktorá vás ochráni pred padajúcimi kameňmi alebo pred prípadným pádom.

Petzl Boreo Blue

 

Kompletné via ferrata sety - tlmiče pádu

Povinnou výbavou pri objavovaní ferrát je ferratový set pozostávajúci z lana s tlmičom a z dvoch kovových karabín, ktoré sú k nemu pripevnené a zabezpečia, že budete vždy pripevnení k lanu. To vás ochráni pred akýmikoľvek pádmi.

Ferratová brzda s tlmičom pádu CT Top Shell Compact

Lezecký úväz

Medzi ďalší základný prvok, ktorý by nemal chýbať pri vašom lezeckom dobrodružstve patrí lezecký úväz. Výber sedacieho úväzu prispôsobte podľa toho, či ste začiatočník, alebo už skúsenejší lezec. Vybrať si môžete z rôznych typov a značiek lezeckých úväzov, ako napríklad Mammut, Black Diamond, či Petzl.

Dámsky sedací úväz Black Diamond MOMENTUM 

 

Kvalitná športová obuv a rukavice

Okrem spomenutého vybavenia sa odporúčajú aj kvalitné turistické topánky a ochranné rukavice, ktoré vás ochránia pred ostrými skalami a kovovými priečkami.

Lezecké a ferratové rukavice La Sportiva Ferrata Gloves

 Pánska turistická obuv Salewa MS Wildfire Edge Java Blue

Zvládne to každý?

Krása via ferraty je v tom, že na to, aby ste ju mohli vyskúšať, nepotrebujete žiadne predchádzajúce skúsenosti. To, čo vo všeobecnosti potrebujete, je bojovať so strachom, chuť prekonávať limity a skúšať nové veci.

Stavte na kvalitu a vyberte sa na dobrodružstvo

Na Outdoorlive nájdete kvalitný sortiment pre všetkých odvážnych ľudí, ktorí chcú objavovať okolité krásy a prekonávať samých seba. Zadovážte si kvalitné vybavenie, ktoré vás bude sprevádzať na vašich dobrodružstvách a vykročte do nových vzrušujúcich zážitkov. Ľutovať rozhodne nebudete.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.